Holandeza

04 Apr
04/04/2012

Iata o alternativa la maioneza clasica, facuta de cele mai multe ori cu (nocivul) ulei de floarea soarelui. Stiu ca maioneza cu ulei virgin de masline nu e cea mai gustoasa, asa ca va invit sa incercati ceva nou.

Si nu, maioneza nu e contraindicata din principiu; daca e facuta cu ingrediente sanatoase nu aveti de ce sa va feriti de ea.

Holandeza noastra va pastra o buna parte din enzime si va avea parte numai de grasimi sanatoase si de vitamine liposolubile.

 

Aparatura/ustensile necesare:  

- cratita de cca 3 litri pentru bain marie (sau vas cu fund dublu);

- cratita mica pentru holandeza;

- tel mic (sau lingura de lemn).

 

Ingrediente:

- 4 galbenusuri mari, crude de la oua de tara sau bio;

- sucul de la 2 lamai medii (cca 3,5 linguri suc);

- 1 lingura apa;

- 250 g de unt cu 80% grasime, topit;

- 4 cuburi de gheata;

- putina apa intr-o canita;

- 1/4 de lingurita sare organica de mare;

- un varf cutit boia (optional).

 

 Preparare:

O sa incerc sa dau pasii cat mai detaliat. Nu este greu, totul este sa faceti o data si veti intelege ca procedeul este de fapt foarte simplu.

1. Puneti untul intr-o cana de ceramica sau orice alt vas din care puteti turna cu usurinta si scufundati cana intr-o cratita cu apa fierbinte. De indata ce untul s-a topit, puneti vasul cu unt topit, la indemana, langa aragaz;

2.  Sa aveti pregatit langa aragaz:

- untul topit (cum am explicat si mai sus);

- cuburile de gheata puse intr-un pahar/canita;

- putina apa intr-o canita (pentru cazul in care se taie holandeza);

- sarea si boiaua intr-un vas mic.

3. Puneti apa in cratita de 3 litri (sau in vasul cu fund dublu) si asezati-o pe ochiul aragazului. Dupa ce a inceput sa fiarba, dati la foc mic.

In continuare, puneti galbenusurile, zeama de lamaie si apa in cratita mica in care veti face holandeza. Puneti cratita mica peste apa ce clocoteste la foc mic. Apa din cratita mare nu trebuie sa acopere fundul cratitei mici cu mai mult de 1 cm.

In momentul in care amestecul de galbenusuri, lamaie si apa incepe sa se ingroase putin (20- 40 de secunde) ridicati cratita in care faceti holandeza si continuati sa amestecati cu telul. Stingeti focul. Adaugati cuburile de gheata in cratita cu apa clocotinda.

Puneti din nou cratita mica peste apa din cratita mare (in care ati adaugat deja cuburile de gheata pentru a se raci putin) si incepeti sa turnati treptat untul topit, amestecand incontinuu cu telul.

Daca observati ca holandeza incepe sa se taie, puneti cativa stropi de apa din canita si amestecati in continuare (ca si la maioneza clasica, apa va lega imediat la loc holandeza). Adaugati sarea si boiaua si continuati sa amestecati cu telul.

Dupa ce ati incorporat tot untul, gustati si mai adaugati mirodenii, dupa preferinta.

 

Puteti folosi holandeza ca dressing pentru orice salata, inclusiv pentru salata de boeuf, doar sa tineti cont ca este mai acrisoara decat maioneza clasica si va trebui sa reduceti sau sa eliminati cantitatea de mustar (daca folositi de obicei) sau de muraturi.

 

Fiindca tot veni vorba de salata de boeuf, va indemn ca in loc de cartofi  sa folositi pastarnac si/sau radacina de telina (mai sarace in carbohidrati si mai bogate in nutrienti- mai ales telina). Daca totusi preferati cartofii, alegeti din aceia rosii pentru ca au continut mai mic de zahar.

 

Spor!

  • elfysim

    Foarte binevenita reteta.Eu am renuntat la uleiul de floarea soarelui fara sa stiu ca e asa nociv,sincer nu prea am inteles de unde atata rau la el,chiar daca e bio si presat la rece,dar te cred in ce spui fiindca am vazut ca studiezi foarte mult fiecare aspect si nu postezi afirmatii nefondate,nedocumentate.Idee e ca am incercat si eu de curand sa fac maioneza cu ulei de floarea soarelui bio si nu ne-a placut deloc.A trebui sa arunc tot,a iesit foarte amara si iute.Si am renuntat,eu faceam un fel de maioneza cu galbenusuri,smantana de tara si putin ulei de masline si lamaie.Era suficient sa garnisesc fasolea verde,vinetele sau chiar reteta ta de telina.O sa incerc si asa cu unt,multumim.

    • simona

      Si uite asa, datorita tie, imi dau seama ca mi-a scapat un aspect extrem de important din postarea cu grasimile, si anume faptul ca nu avem oricum nevoie de prea multe grasimi polinesaturate (doar in jur de 4% din grasimi ar trebui sa fie polinesaturate, in rest ar trebui sa consumam in special saturate si mononesaturate) fie ele si presate la rece.

      De ce spuneam ca uleiurile ce contin in primul rand grasimi polinesaturate (fl. soarelui) sunt nesanatoase- pentru ca ele nu se extrag usor decat la temperaturi extrem de mari si nu poti sa fii sigur daca sunt rancede sau nu, chiar si atunci cand scrie pe ele presate la rece… adica e mai greu sa faca cineva profit scotand ulei cu picatura. In afara de asta ele sunt foarte sensibile si la lumina si aer. Semintele si nucile in care predomina grasimile polinesaturate trebuie mancate ca atare si cat mai proaspete pentru a evita oxidarea uleiurilor din ele.

  • Claudia V

    Foarte interesanta reteta. Nu m-as fi gandit niciodata ca ar putea sa se faca maioneza din unt.
    Dar, Simona, nu e un pic cam prea “mult” pentru ficat si/fiere (ma refer la cei cu probleme de sanatate)?

    • simona

      N-as pune problema asa :) Este drept ca persoanele cu ficatul congestionat, suprasolicitat trebuie sa evite grasimile si sa se detoxifieze zdravan, sa manance in special vegetale pana scapa de probleme etc. Dar problema lor nu sunt grasimile (sanatoase), ci toate toxinele adunate de-a lungul timpului din alimente procesate, stres etc ceea ce determina ficatul sa nu mai poata face fata indatoririlor de baza.

      De ce am dat reteta asta acum? Pentru ca cei mai multi (sanatosi sau nu) vor manca salate cu maioneza de Paste si clar nu e de preferat sa manance ulei de floarea soarelui in loc de unt.

      Ca idee, nici persoanele sanatoase nu au nevoie de acelasi procent de grasimi in dieta… el variaza intre 30-80% (depinde de f. multi factori).

      • Iuliana

        Subscriu si eu la ideea Claudiei – cred ca e un pic cam mult chiar si pentru un ficat sanatos sa mananci maioneza…ca sa nu mai vorbim despre copii. De ce nu un dressing vegetal din caju, dovlecel, mirodenii, chiar mustar…? Se gasesc multe variante.

        • simona

          Am fost si eu mult timp de aceasta parere, dar nu mai sunt. Putem alterna grasimile vegetale cu cele animale, dar nu mai consider oportuna apelarea in special la uleiuri vegetale ( cu exceptia celor saturate si mononesaturate- nucile de caju se incadreaza, e drept) si consider exagerata blamarea grasimilor animale organice, desi inteleg motivele pentru care multa lume e inca convinsa de acest lucru. Voi aduce argumente pe parcurs, iar fiecare este liber sa aleaga ce crede de cuviinta.

  • Brindusasburlea

    Draga Simona,

    Mie hollandeza asta mi-a iesit groaznica la gust. Cu gust ciudat si proeminent de ou crud…

    • simona_dinu

      Of, probabil nu s-a inchegat destul. In mod normal trebuie sa se ingroase, galbenusurile se deschid la culoare si pierd gustul de ou crud. Imi pare rau :(

  • http://blogulmeumediocru.blogspot.com/ Ramona

    Simona, uleiul de floarea soarelui presat la rece e si elintr-atat de nociv incat sa fie evitat complet?

    De uleiul de nuca presat la rece ce parere ai? Este un produs traditional romanesc.

© Copyright - Jurnal de nutritie