Saratele si “Sarbatori fericite!”

24 Dec
12/24/2012

Stiu ca vin cam tarziu cu reteta asta si ca nu mai aveti timp sa o faceti pana la Craciun, insa e asa de buna incat va indemn s-o faceti macar pentru Revelion.

Baza este cam aceeasi ca la reteta precedenta (Rulouri cu nuca), insa de data aceasta am schimbat restul ingredientelor si am obtinut aroma si textura nemaipomenite.

Ingrediente (pentru 2 tavi mari):

- 500 g faina integrala de grau sau spelta (alac);
- 300 g branza dulce de vaci*;
- 185 g untura si/sau unt la temperatura camerei (eu am pus din ambele);
- 150 g de parmezan ras* (optional);
- 3 linguri de seminte de chimen;
- 2 lingurite de sare de mare.

Preparare:

Amestecati faina cu branza de vaci si cu untul si/sau untura, apoi lasati la cald pentru 12-24 de ore. Dupa ce s-a scurs intervalul in care faina s-a imprietenit cu branza (care a ajutat-o sa devina mai usor digerabila) amestecati restul ingredientelor, presarati putina faina pe blatul de lucru, intindeti coca cu sucitorul pana la o grosime de aproximativ 1/2 de cm, apoi faceti forme de stea (daca aveti; daca nu, faceti-le rotunde cu ajutorul unui pahar).

Dati la cuptorul incins de dinainte la 150 de grade C pentru aproximativ 20 de minute.

 

* Puteti incerca sa inlocuiti branza de vaci si parmezanul cu branza sarata de oi etc.

 

Sa aveti o masa de Craciun imbelsugata si sa va fie toti cei dragi alaturi! Sarbatori fericite!

Tags: , , ,
  • Elena Bautu

    Multumesc de reteta!
    Am facut si cornuletele si le-au placut la baieti. Deci saratelele sunt pe lista.

    La multi ani, Simona! Sanatate si noroc in noul an!

    • simona

      Sarbatori fericite, Elena! Ma bucur mult ca v-a placut reteta!

  • Nicoleta

    Buna Simona,

    Sa ai un an nou si mai bun, sa-ti pastrezi entuziasmul si sa continui sa ne luminezi :) si cu alte informatii!
    Eu inca sunt bulversata de combinatia alimentelor, evit de exemplu carbohidrati cu proteina (doar daca nu e vorba de fermentare la mijloc). In cazul retetei de mai sus, branza cu faina e o combinatie ok? Branza o faci tu?
    Cand mai ai timp, ne mai poti ajuta cu niste sugestii de meniu pentru copii?

    Multumesc mult, Nico

    • simona_dinu

      Multumesc mult, Nicoleta! Un an minunat va doresc si voua!
      Branza de vaci o fac eu (vezi articolul despre zer- acel mod de a face branzica de casa mi se pare cel mai usor, iar gustul si textura sunt grozave) sau o iau de la tara. Ca sa vezi ce combinatii nu-ti priesc, fii atenta la semnele organismului pentru ca intr-un final toate alimentele au si carbohidrati si proteine si grasimi in diferite proportii. Si eu continui sa ma feresc de anumite combinatii daca vad ca nu ma simt bine, insa alimentele fermentate le tolerez foarte bine. Zerul care mai ramane in branza de vaci va predigera prin fermentare graul.

      Am tot zis ca fac meniuri si pentru copii si pentru cei mari, insa sunt destul de reticenta pentru ca suntem cu totii diferiti si e mai delicat. Ar putea sa-ti foloseasca daca intri pe grupul facebook Alimentatia Traditionala http://www.facebook.com/groups/258654057572834/, acolo unde vei afla si de la mine si de la alte mamici tot felul de idei de retete.

  • http://larisa-duta.blogspot.ro/ Duță Larisa

    O, ce bine arată !

  • mio

    eu fac acesti biscuiti saptamanal pentru a inlocui painea. Inlocuiesc untul cu ulei de masline, muuult mai sanatos! Apoi ma joc cu diferite seminte: susan, susan negru, seminte de dovleac, de floarea soarelui…sau masline!…si lista poate continua:)

© Copyright - Jurnal de nutritie